Despre superstitii

Nu, nu e vreo lucrare academica ce prezinta studiul superstitiilor in Romania. Nu stiu nimic despre superstitii in afara de faptul ca ‘asa se zice’ sau ‘asa e vorba’, si cand intrebam de ce raspunsul era intotdeauna ‘pentru ca asa a spus si nu stiu cine si chiar i s-a intamplat’. Luand lucrurile logic si extrem de obiectiv, care ar fi legatura intre o pisica neagra si ghinion? Lasand la o parte faptul ca ghinionul de cele mai multe ori ni-l facem singuri, ce vina are pisica in toate astea? Da, vorbesc de superstitia aia care zice ca daca o pisica neagra iti taie calea, vei avea ghinion. Dar stai ca asta nu e tot!

Ca sa nu ai ghinion, trebuie, ghici ce, sa faci trei pasi inapoi. Mai auzisem in unele parti si ca trebuie s-o scuipi sau ceva de genul, dar nu stiu ce sa zic de asta, nu prea am vazut oameni facand-o. Parerea mea e ca la un moment-dat, candva de mult, niste oameni lipsiti de cultura au patit ceva dupa ce o pisica neagra le-a taiat calea. Dar de la asta pana la a crede cu toata fiinta ta ca niste animale domestice au puterea mistica sa-ti aduca tie ghinionul e cale lunga, baieti. Si nu doar ca e cale lunga, e un lucru stupid din orice punct de vedere. Si toata lumea crede chestiile astea pentru ca asa se aud din mosi-stramosi. Da, am auzit si vazut cazuri in care superstitiile astea chiar pareau adevarate, dar n-are nici o legatura cu ele. Este vorba de legea atractiei.

Daca cineva crede cu adevarat intr-un lucru sau crede ca un lucru se va intampla, ei bine, sa fie sigur ca asa va fi. Chiar asa funtioneaza totul in lume si in viata. Deci daca un om pierde la loto dupa intalnirea pe strada cu un motan negricios, nu e pentru ca ar avea biata creatura vreo vina, ci pentru ca dansul crede foarte mult in supersitii. Cam asta e logica, pacatul este ca nu prea inteleg multi asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu