Vacantele nu prea ajuta

Vacantele de vis, cat mai departe de carte ii pot face pe oameni sa fie si mai fericiti, insa potrivit studiilor recente, impactul asupra lor nu prea e semnificativ. Cercetarile facute asupra a 1.530 de oameni pe parcursul a 32 de saptamani, o parte dintre ei plecand si in vacanta, au dovedit ca un concendiu nu are nici un efect asupra fericirii individului. Relaxarea poate duce la cresterea fericirii, insa e doar o iluzie de moment, intrucat fericirea ramane aceeasi si inainte si dupa vacanta. Fericirea adevarata a fost simtita pana la inceperea vacantei.

Alimentata de anticipare si de nerabdare, fericirea poate creste rapid cu doua luni inainte de concediu, dar nu prezinta nicio schimbare in timpul concediilor. Efectele vacantelor asupra fericirii se duc rapid si nici nu sunt resimtite de toata lumea. Chiar si cei care s-au relaxat in vacanta au raportat un nivel crescut de fericire doar doua saptamani dupa vacanta. Altii s-au simtit complesiti de nivelul mare de lucru pe care-l aveau dupa ce au terminat calatoria. De ce se intampla toate astea? Pentru ca facem ceva cu adevarat gresit cand plecam in concediu. Ca sa putem sa fim mai fericiti e bine sa planificam mai multe concedii scurte pe an si sa avem mereu ceva la care sa ne gandim, dar mai important e sa ne asiguram ca nu vom fi coplesiti cand ne intoarcem din vacante.

Sa economisim si sa ne planificam o vacanta de doua saptamani e o idee buna, insa viata reala ne va lovi violet si necrutator cand ne vom intoarce la lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu