Sanatatea in bucate: mancarea libaneza

Cu toate ca nu suntem constienti de foarte multe ori, mancarea pe care o preparam si alimentele pe care le folosim pentru a obtine cele mai interesante preparate ne influenteaza in mod decisiv modul de viata si sanatatea. Pentru a nu ajunge sa avem colesterolul marit sau sa ne confruntam cu boli digestive, putem sa schimbam regulile jocului culinar si sa pasim cu incredere in bucataria libaneza.

Gastronomia din Liban impune o mancare libaneza sanatoasa, usoara, avand la baza traditii stricte si maniere unice de gatit. Primele preparate libaneze le-au creat anticii fenicieni, care au parasit tarmurile marilor si au ajuns in munti, acolo unde au fost nevoiti sa isi faca de mancare cu ce aveau prin jurul lor. Influentele europene din bucataria libaneza se trag din vremea cruciadelor, invaziilor otomane, fiind presarate cu influente puternice egiptene. Bucataria libaneza a renuntat aproape complet la carnea de porc si a inclus in tot ce inseamna mancare libaneza carnea de vita sau de pui, de miel. Este foarte sanatoasa, se folosesc legume proaspete din plin si usturoi in aproape orice preparat de la felul principal, bazat pe carne.

Uleiul de masline este utilizat si el in toate preparatele. Ca procedee de prelucrare termica a carnurilor se folosesc gratarele, sotarea si coacerea. Servirea mancarii libaneze se face intr-un mod deosebit, purtand numele de mezze. Sub acest nume intra multe feluri de mancare, legume murate, humus sau piure de vinete afumate, frigarui si salate calde sau reci. Intr-un mezze gasim pana la 40 de feluri de mancare diferite, cu gusturi diverse date de ingredientele de baza combinate in cele mai ingenioase moduri.

Supa de linte, cascavalul pane sau painea prajita in ulei, toate scaldate in arome mediteraneene sunt doar cateva dintre deliciile pe care le puteti manca in orice restaurant cu specific libanez sau pe care le puteti comanda chiar acasa de la firmele specializate in asa ceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu