Montajul de pavele

Montajul de pavaje si pavele nu reprezinta un lucru atat de simplu, asa cum ar parea la prima vedere, chiar daca unii s-ar grabi sa spuna ca este ca si un puzzle, desi de dimensiuni mai mari. Pentru montarea pavajului este necesara stabilirea exacta a configuratiei terenului ce urmeaza sa fie amenajat, figurandu-se pe o schita zonele ce trebuie pavate. Apoi, in functie de tipul amplasamentului (gradina, alee, trotuar, carosabil, platforma de depozitare, hala industriala) si de modelele ce urmeaza sa fie realizate, se stabilesc tipul, grosimea, culorile si necesarul de elemente de pavele, borduri si jgheaburi. Se delimiteaza suprafata de pavat cu tarusi de lemn si sfoara.

Pentru montajul de pavele trebuie sa se tina cont de faptul ca peste pietrisul compactat sau peste stratul de beton se aseaza un strat de nisip cu grosimea intre 10-50 mm numit pat de pavaj. Se compacteaza nisipul si se aduce la cota cu ajutorul unui dreptar. Stratul de nisip trebuie sa fie perfect neted, fara urme. Nu trebuie pasit pe suprafata de nisip gata pregatita. Pentru calculul definitiv al inaltimii pavajului este bine sa se stie ca, in final, prin vibrarea pavajului montat pe nisip, inaltimea va scadea cu 2-5 mm. Montarea elementelor de pavaj pe stratul de nisip se face prin simpla asezare a acestora in configuratia dorita. Dupa terminarea asezarii elementelor de pavaj pe stratul de nisip, rosturile se vor umple cu nisip, dupa care se va matura bine suprafata pavata. Daca mai este necesar, se vor reumple rosturile si se va matura din nou suprafata.

Bordurile se monteaza pe sapa umeda. Sapa se aseaza pe un suport de baza format din pietris compactat cu o grosime intre 100-250 mm. Grosimea stratului de sapa trebuie sa fie intre 50-150 mm functie de tipul si dimensiunea bordurilor. Bordurile pentru gradina pot fi montate si fara rosturi. Pentrucei care nu se descurca doar cu indicatiile ce pot fi gaiste pe internet - este necesara apelarea la un specialist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu