Cascavalul elvetian a fost „decriptat”: gaurile din el nu sunt de la dioxid de carbon

Ne place, ne incanta papilele gustative, este deosebit de bun pentru decorare, pentru umplut, pentru mancat la mic dejun. Cascavulul este printre cele mai rafinate produse din lapte si este o delicatesa in multe bucatarii, fiind preparat dupa retete felurite. Gras, cu un miros imbietor si deosebit de bun in orice fel l-ai gati, cascavalul elvetian este taticul tuturor felurilor de cascaval, asa cum e branza cu mucegai in domeniul lactatelor obtinute prin procese mai simple de fermentatie. Pana nu demult, toata lumea se intreba ce e cu atatea gauri in cascavalul elvetian, devenite emblema, brand al acestui tip de cascaval.

Cercetatorii dadeau crezare producatorilor, care spuneau ca e vorba de dioxid de carbon produs de bacteriile care creeaza bunatatea de cascaval. 100 de ani le-au trebuit acestora sa afle secretul. Nu, nu e vorba de soricei care tot sapa tuneluri si mananca cascaval bun elvetian. Totul e mai simplu de atat. De vina ar fi fanul, particulele foarte fine ramase in lapte dupa strecurare. Metodele moderne de recoltare a laptelui si nu mulsul cu galeata duc la disparitia gaurilor din cascaval pentru ca nu mai sunt particule de fan in lapte si decontaminarea e totala. Cand se mulge vaca cu galeata mai cad si bucatele mici de paie de pe corpul vacii, de pe ugere, asa ca gaurile apar imediat cand incepe procesul de obtinere a cascavalului elvetian. De 10 sau 15 ani, cascavalul elvetian tot pierde din gauri pe masura ce galetile au fost inlocuite cu dispozitive electrice de muls vaca, ermetice, igienizate, fara risc de contaminare a laptelui colectat. Desi nu se compara mulsul la galeata cu mulsul artificial, reprezentantii companiilor producatoare prefera sa piarda gauri si sa castige la final mai multi bani, pentru ca produsele isi maresc greutatea daca nu mai sunt gauri.

Asadar, ce era pe vremuri un brand a fost distrus de stiinta si de tehnologia moderna. Calitatea produselor este insa peste orice element de design, siguranta consumatorului fiind pusa pe primul plan indiferent de tara, asa ca miscarea producatorilor este una normala pentru secolul 21. Se pare ca Jerry nu va mai ajunge niciodata pe luna din cascaval cu gauri si nu va mai sta tolanit rupand dintr-o fosta gaura ce astepta sa fie devorata… Totusi, soricelul buclucas mai are o sansa sa manance cascaval cu gauri pentru ca cascavalul elvetian nu-si va pierde total gaurile care l-au facut celebru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu