Ce te face un om slab - Indicatori ai supunerii

Oamenii slabi sunt de cele mai multe ori atat de usor de observat incat se pare ca nimeni nu se oboseste cu dominarea lor. Oamenii slabi deci oamenii care au un caracter ce poate fi dominat sunt oamenii aceia care prezinta semne de instabilitate emotionala si care prin anumite gesturi - isi tradeaza neincrederea in ei.

Exista o serie de factori prin care ne putem cataloga ca fiind oameni slabi. iata care sunt acestia: ridicatul din umeri - transmite un mesaj de neajutorare (nu pot, nu stiu, nu e vina mea); in pozitia asezat, persoanele submisive tind sa-si traga picioarele inapoi sau chiar sa si le ascunda pentru a nu deranja alte persoane prin patrunderea in spatiul public. Ele tind, de asemenea, sa-si apropie sau sa-si incruciseze picioarele la nivelul coapselor sau al gleznelor; cand stau in picioare, persoanele submisive tind sa adopte “pozitia paralela” (picioarele drepte si paralele), “pozitia foarfecelui” (picioarele drepte si incrucisate) sau “pozitia lamei indoite” (toata greutatea corpului se afla pe un picior, iar celalalt este indoit); gesturi de autolinistire: mangaierea parului, “coada de porumbel” in care degetele mainilor se intrepatrund, asezarea mainilor una peste alta, asezarea bratelor peste corp ca si cum persoana ar fi imbratisata de cineva, impreunarea mainilor la ceafa (adultii le sustin copiilor foarte mici gatul atunci cand ii iau in brate); capul este lasat in jos sau intr-o parte; persoanele submisive isi feresc privirea in mod inconstient pentru a reduce sentimentul de frica pe care il resimt fata de persoanele dominate si pentru a le indica acestora ca nu au de gand sa atace: fie privesc in jos, fie isi misca privirea de la un capat la altul al campului vizual fara a-si misca si capul, fie arata ca sunt dezarmati folosind privirea “cu ochii mariti”; sprancenele ridicate arata ca oamenii sunt atenti, impresionati.

Sprancenele ridicate si unite arata atat supunere, cat si ingrijorare; in situatiile tensionate, persoanele subordonate zambesc mai mult decat persoanele dominante. Zambetul lor are rolul de a calma. In situatiile prietenoase persoanele subordonate zambesc la fel de mult, iar cele dominante zambesc mai mult decat in situatiile tensionate. Femeile zambesc mai mult decat barbatii. O femeie care zambeste putin este perceputa ca fiind nefericita, in schimb un barbat care zambeste putin este perceput ca dominant. Cu cat puterea unui barbat creste, cu atat el zambeste mai putin. Aceasta scadere a numarului de zambete in functie de pozitie nu a fost observata si la femei. Persoanele subordonate adopta un numar mai mare de zambete false. Acestea se deosebesc de cele sincere prin mai multe semnalmente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu