Lucruri inedite pe care nu le stim despre limbaj si comunicare

Cate limbi au fost pierdute? Nu prea avem de unde sti, dar stim cu certitudine un lucru: astazi sunt peste 7.000 de limbi vorbite pe glob. O limba moare la fiecare 14 zile, iar dupa altii limba moare la fiecare trei luni. Cu 7 miliarde de oameni in lume, 78% dintre ei vorbesc una dintre cele mai populare 85 de limbi. Sunt si unele limbi vorbite doar de o mana de oameni. In 2009 era doar un vorbitor de Bikya in lume si doar doi indivizi care vorbeau Lipan Apache.

Peste 1000 de limbi sunt la ora actuala pe cale de disparitie, mentinerea lor depinzand de cat de multi mostenitori vor invata acea limba si cat de des va fi folosita. Comunicarea de masa a distrus orice sansa de supravietuire a limbilor mai slabe. Multi parinti isi incurajeaza copiii sa invete limbi populare, accentuand si mai mult pericolul disparitiei unor limbi. Limbajul uman nu prea poate descrie in totalitate Divinitatea. In diferite texte cu caracter religios, Divinitatea e descrisa in general prin fel de fel de adjective si cuvinte destul de pompoase, insa limbajul uman nu este suficient de dezvoltat pentru a putea sa descrie cu acuratate caracteristicile unei Divinitati.

Filosofii credeau ca a vorbi despre Divinitatea era fara sens pentru ca nu exista un simbol, o realitate fizica palpabila pe care sa o poti descrie cumva. De fapt, e vorba doar de niste referinte, de incercari de conturare a unei imagini stabile, care are radacini in limbajul uman si pe care omul sa o poata recunoaste in anumite contexte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu