Descoperiri suprinzatoare despre asistenta medicala antica

Egiptenii au avut primul sistem de asistenta medicala guvernamental. Cel putin in termeni legati de asistenta medicala, Egiptul Antic era asemanator cu societatile moderne dezvoltate. In Deir el-Medina, un oras antic din muntii de deasupra Valea Regilor, dovezile fizice si scrise demonstreaza prezenta primului sistem de asistenta medicala guvernamental.

In conditii foarte dure, artizanii cu o scriere ciudata si cu un sistem ingineresc foarte avansat au construit piramidele din 1292 pana in 1077 i.d.Hr., adica pe vremea lui Ramses al II-lea si a urmasilor sai. Muncitorii au lasat absolut totul dupa terminarea constructiilor, inclusiv documente si scrisori. La jumatatea anilor 1900 situl arheologic de acolo a fost excavat, insa cadavrele din morminte au fost lasate neatinse gratie osteologiei, stiinta care se ocupa de studiul scheletului uman, ce era de abia in primele faze ale dezvoltarii sale ca stiinta. Muncitorilor care au contribuit la construirea piramidelor le era permis sa isi ia zile libere cand se simteau rau si aveau consultatii gratuite la dispozitie in clinici rudimentare. Cei care nu prea aveau un plan de asistenta medicala asa de bun erau nevoiti sa lucreze chiar si cand se simteau rau. O mumie descoperita acolo avea semne clare de osteomielita, o boala congenitala de natura infectioasa care duce la inflamarea oaselor. Scheletele descoperite aveau urme clare de la efortul facut sa urce din Valea Regilor pana in satul din munte.

Cu toate astea, cei care aveau dizabilitati grave primeau ingrijire medicala excelenta. De exemplu, un tanar de 20 de ani avea un picior care nu prea il putea deplasa, asa ca in cazul lui nu s-au gasit semne ca ar fi escaladat muntele, rolul sau in societate fiind unul mai mult static. Familiile si prietenii aveau si ei grija de batrani si de cei bolnavi. Daca nu o faceau, erau supusi unor evaluari publice si se faceau de ras.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu