Detalii pe care nu le stim despre lucrurile care ne inconjoara

De ce sunt moliile atrase de lumina? Cu totii am asistat la acest fenomen, dar nu prea am stat sa-l digeram. Insectele, in special moliile, sunt atrase de lumina, dar de ce? Multe capcane pentru insecte sunt construite pe acest principiu, dar nimeni nu stie de ce functioneaza. Exista totusi niste teorii plauzibile, dar niciuna dintre ele nu sta in picioare. Una dintre ele sustine ca numai lumina artificiala facuta de om atrage insectele.

Abilitatea lor de a naviga e dereglata de o componenta din lumina artificiala, insa nu stim nici macar de ce insectele folosesc lumina ca ajutor navigational. Alta teorie sustine ca moliile ar fi pacalite de frecventele luminii artificiale, crezand ca sunt feromoni emisi de partenerii sexuali, insa nici teoria asta nu sta in picioare. Fenomenul e unul ciudat, cu atat mai mult cu cat este impotriva supravietuirii acestor specii. Desi multe insecte mor din cauza ca nu pot renunta sa vina spre lumina artificiala, comportamentul continua sa fie observat in lumea insectelor. Ce e spuma? De fiecare data cand speli vasele sau pui niste sapun pe niste rufe murdare dai nastere celui mai misterios compus din casa: spuma. Spuma nu e nici lichid, nici gaz si nici solid, insa e putin din toate trei in acelasi timp. Diferite substante formeaza diferite tipuri de spuma care pare ca functioneaza perfect in orice situatie. In prezent nu avem de unde sti ce fel de tip de spuma va forma fiecare substanta si cat de eficienta va fi. Multe spume sunt formate in prima faza din gaz si lichid, insa nu exista o formula matematica pentru a descoperi cum se comporta o spuma. Unele sunt mai dure, cum e spuma de ras, altele sunt mai delicate, cum sunt baloanele de sapun.

Marimea baloanelor pare sa nu aiba nici un impact asupra comportamentului spumei. Motivul pentru care nu am putut invata prea multe despre spuma este oarecum ciudat. Spuma din baloane are o forma bizara. Punctul critic al spumei, adica atunci cand toate balonasele din spuma sunt perfect sferice, este imposibil de obtinut pe Pamant din cauza gravitatiei. Baloanele din spuma sunt trase in jos si se turtesc, forma celor din stratul de sus fiind diferita de a celor din stratul de jos. Asa ca experimentele facute pe spuma sunt imposibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu