Atitudinea in timpul sesiunii

Sesiunea este cea mai frumoasa parte din perioada facultatii. Asa toti ne trezim la realitate si ne amintim ce cautam de fapt acolo. Deodata se naruie tot in jurul noastru.
Cu cateva zile inainte de exaneme ne dam seama ca nu avem cursurile. Asta fiind una din cele mai mici probleme. Daca de cursuri poti face rost foarte usor de pe internet ori de la colegi, cum putem face rost de chef de invatat. Pai in prima zi doar citim asa putin pentru a ne obisnui cu starea de sesiune.
Mereu exista un maine. Maine o sa invat mai mult, si norma pentru ziua de astazi. Dar intotdeauna este un maine.

Iar cand ne trezim cu chef de invatat intai trebuie sa facem o baie, pentru a fi curati sau a ne relaxa inainte de studiu, dupa baie bineinteles ca vine foame. Dar desi ai frigiderul plin de cade pe tine, tie brusc iti este pofta de altceva.
Altceva ce se gaseste cat mai departe de casa. Bineinteles ca dupa ce ne-am aprovizionat trebuie sa mancam. Mai dureaza vreo 30 de minute mancat, 20 spalatul vaselor si curatenia in bucatarie.
Chiar daca tot anul ai lasat vasele in chiuveta chiar si o saptamana acum nu le poti lasa. Te perturbeaza.

Bineinteles dupa toata munca depusa esti obosit si trebuie sa stai putin sa-ti revii. De gandesti ca mai dormi o ora pentru a-ti incarca bateriile. Cel mai probabil dormi mai mult de o ora. Vine seara si zici ca dupa o plimbare sigur iti vine cheful de invatat.
Uite asa trece ziua si totusi nu ai facut nimic pentru facultate.
Asa trec si restul zilelor, dar in ultima zi te panichezi. Ai doua variante inveti din 2 in 2 rezumatul sintezi, adica doar definitiile sau copiute. Asa ca lasi putin la macerat idee si te gandesti sa-ti suni colegii sa vezi cum stai si ei.
Pai la fel ca tine. In sufletul tau apare o bucurie de nedescris. Nu esti singurul. Te gandesti ca in timp ce iti faci copiute sigur mai retii ceva. Nu prea. Le faci cu muzica blana, vorbind cu colegii de camera.
Vine bineinteles ziua examenului. Acolo se vede de fapt cine a invatat si cine nu. In cazul in care nu va aseaza profesorul in ordinea alfabetica, toti sunt ingramaditi la usa pentru a intra primul in sala. Aici se vede e fapt cine a invatat. Cine e disperat sa intre primul.

Intr-un semestru, intr-o sesiune neinvatand nimic, am decis ca primele 5 minute sa le petrec uitandu-ma pe fetele colegilor la impactul cu subiectele.
 Am ramas placut surprinsa vazand ca se exteriorizeaza atat. De la zambete largi pe fetele lor, pana la un suflu greu, dezamagiti. Cei cu zambetul larg sunt tocilarii care au invatat din scoarta in scoarta. Cei cu suflu greu sunt cei care se bazau pe noroc, adica cei care au invatat din 2 in 2. Cei care se uitau prin sala erau ca mine. Bata.
Totusi faptul ca am fost prezenta la toate cursurile, chiar la toate, fara gluma si fiind atenta la ce vorbeste profesorul si-a spus cuvantul. Am luat.
Desi rareori am invatat  tocind, faptul ca am fost prezenta la cursuri m-a ajutat foarte mult. Poate ca cei care au restante ma catalogheaza ca fiind tocilara, spunand ca daca nu an avut nici o restanta inseamna ca nu am fost student.
Mi-a placut mai mult sa petrec vara la mare sau la strand decat sa stau sa invat pentru restanta.

Daca puteam din prima de ce nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu