O noua taxa

Incepand de astazi in guvern se vorbeste despre o noua taxa pe care va trebui sa o plateasca populatia Romaniei. Valoarea acesteia este de 10 euroceti si, daca va fi aprobata, se va adauga pretului carburantilor. Aceasta taxa va mari din nou pretul benzinei si al motorinei.

Daca taxa va fi introdusa de astazi, in pretul carburantilor cresterea va fi cu 45 de bani la fiecare litru cumparat. Astfel, atat litrul de motorina, dar si de benzina va depasi pretul de sase lei. Benzina ar costa 6,10 bani/litrul, iar motorina 6,42 bani/litrul. Printr-un calcul simplu, la fiecare 100 lei  platiti la benzinarie, fiecare sofer va pierde un litru jumătate de motorina.

Daca aceasta taxa va fi introdusa in pretul carburantului statul va castiga aproximativ 600 milioane de euro anual. Acesti bani vor fi folositi pentru constructia de strazi si autostrazi care au rolul sa dezvolte infrastructura Romaniei.

Masura luata de statul roman este rusinoasa, deoarece in anul care a trecut Romania nu a reusit sa foloseasca fondurile europene nerambursabile destinate constructiei de drumuri in proportie de 100%. Statul a reusit sa foloseasca din sumele de bani puse la dispozitie de Uniunea Europeana doar un procent de 16%, restul intorcandu-se in conturi.

Avand in vedere aceasta statistica a fondurilor europene consumate de statul nostru, taxa ce se discuta astazi in guvern este rusinoasa. Incompetenta romanilor se dovedeste din nou. Din cauza lipei de initiativa a tarii noastre si de interes, populatia are de suferit pe nedrept.

Atunci cand Victor Ponta a fost luat la intrebari de jurnalisti, acesta s-a eschivat si a incercat sa bata in retregere aruncand vina dintr-o parte in alta. Argumentul premierului pentru dezbaterile referitoare la taxa ce se va adauga in carburanti a fost acela ca ea a fost propusa de pe timpul fostului ministru al transporturilor.

Argumentul adus de Ponta este slab. In urma cu cativa ani, cand taxa a fost propusa, este posibil ca Romania sa nu fi beneficiat de atatia bani din partea Uniuii Europene.
Atunci cand vine vorba despre inventat taxe, guvernantii nostri se descurca de minune, dar cand este vorba de realizat proiecte pentru a incasa bani nerambursabili, se asteapta sa o faca colegul. Un lucru rusinos, dar ce le pasa lor, mai au pana li se termina mandatul ca sa se gandeasca sa schimbe ceva in bine in tara noastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu