Jocul in doi – sursa de cunoastere

Jocurile pe calculator, fie ele online sau jocuri care necesita download sunt poate activitatile cele mai controversate in ceea ce priveste educatia copiilor. Ele sunt blamate de multe persoane, incepand de la educatori sau invatatori si profesori pana la inaltele fete bisericesti... Cu toate acestea, este intotdeauna evitata discutia privitoare la importanta jocurilor pe calculator pentru formarea unor parti ale comportamentului si imaginatiei copiilor. 

De asemenea, desi multora le poate parea ciudat, este neglijat si aspectul legat de comuniunea pe care jocurile online, jocuri gratis de cele mai multe ori, o pot crea intre un copil si parintele lui, atunci cand acesta din urma gaseste o bucatica de timp sa i se alature copilului sau in joaca aceasta. Dincolo de faptul ca jocurile in doi creeaza o legatura stransa intre parinte si copil, ele sunt o sursa de cunoastere foarte importanta pentru parinte in ceea ce priveste felul in care un copil reactioneaza atunci cand ceva nu ii reuseste, atunci cand cauta o cale sa rezolve o situatie, modul cum se comporta in situatii limita, de stres, pe care uneori le impune jocul. Fata in fata cu computerul, atunci cand se joaca, cel mic nu isi controleaza de cele mai multe ori reactiile, iar starile pe care le traieste in timpul jocului mimeaza de multe ori reactii pe care copilul le are sau pe care le va avea in viata de zi cu zi, in momente de frustrare, in momente de tensiune, in momente de furie. Sigur ca multi vor spune ca nu trebuie sa ne punem copilul sa treaca prin stari de furie sau sa il punem in situatii care sa ii creeze stari de acest gen, dar jocurile pe calculator pot fi vazute si ca un gen de teste pentru cel mic. 

Fireste ca este recomandabil ca tipul de jocuri sa fie intotdeauna adaptat varstei copilului, pentru ca observarea copilului este necesar sa fie cat mai exacta si studiata intr-un context specific.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu