O doctrina a Socului

Oare doar formulele pot fi aplicate cu incredere in economie? Pana de curand as fi sustinut aceasta afirmatie, nefiind constienta de puterea exemplului, de puterea istoriei, si de aplicabilitatea informatiilor pe care le putem deprinde din anumite carti. Putin sceptica la adresa unor carti sugerate de domnul profesor de Istorie Economica Mondiala, am decis totusi sa dau sansa unora dintre ele. Am ales  cateva dintre aceste carti si am ramas placut surprinsa de impactul acestora asupra perspectivelor mele in ceea ce priveste domeniul economic, istoria sau politica in lume.

Multe dintre cartile pe care le putem gasi in biblioteci sau librarii la sectiunile Economie  sau Istorie Economica fac parte din acesta categorie tocmai prin obiectivele pe care acestea le urmaresc. Fiind carti ce isi propun sa analizeze evolutia economica sau istorica a unei tari, a unei regiuni sau diferite aspecte ale sistemelelor economice si politice, valoarea lor sta in validitatea, actualitatea informatiilor si aplicabilitatea acestora.

Fie ca vorbesc despre modele economice si sociale, mari recesiuni sau evolutii, influente istorice in economie, mari autori precum Naomi Klein, Joseph. E Stiglitz sau Karl Polanyi construiesc o imagine de ansamblu a economiei mondiale din prespective inedite. Astfel, cartile lor nu relateaza numai experiente istorice ce au influentat evolutia statelor si a lumii, ci ilustreaza cauzele, efectele, incercarile si reusitele de solutionare a acestora. Inedita in acest context este comparatia trecut-prezent, acestia sugerand prin scrierile lor ca istoria se repeta si ca atare este important ca noi sa fim constienti de anumite evenimente, pentru a le putea preveni.

Printre publicatiile de succes, ce au aceasta structura, se numara „Doctrina Socului”-nasterea capitalismului dezastrelor, bestseller al autoarei canadiene Naomi Klein.

Lucrare a celebrei jurnaliste canadiene Naomi Klein, „Doctrina Socului” , aparuta nu de mult timp si in Romania este una dintre cele mai realiste publicatii ce fac trimitere la mediul economic la nivel mondial. Clasata de revista „ The Guardian” printre „ putinele carti care ne ajuta sa intelegem prezentul”, „Doctrina Socului” reuseste intr-adevar sa contruiasca o imagine de ansamblu a economiei mondiale actuale. Prin prisma unor experiente recente, dar cu deosebit de mult impact asupra evenimentelor pe care noi le traim astazi, ne ajuta sa intelegem anumite aspecte, sa ne dam seama de consecintele lor si sa ne construim propriile perceptii.

Naomi Klein foloseste exemple din istoria recenta (razboiul din Irak, uraganul Katrina), pe care le integreaza intr-un context mult mai larg, pentru a prezenta o istorie alternativa a liberalismului. Autoare propune o noua teza menita sa puna la indoiala fundamentele economiei de piata excesiv liberalizate. Utilizand o examinare a economiei de piata globalizate in ultimii 30 de ani, pornind de la economistul Milton Friedman si ajungand la politica militara a Statelor Unite si la rolul actual al Bancii Mondiale si al Fondului Monetar International, Klein incearca sa-si demonstreze teza si sa-i justifice importanta pentru evenimenele actuale.

La ce se refera autoare atunci cand spune „ Capitalismul dezastrelor” ? Prin aceaste cuvinte ea incearca sa evidentieze efectele anumitor evenimente recente, ce au dat nastere capitalismului extrem,  model economic propus de Milton Fridman. De ce vorbeste despre soc? Asa cum cei de la „New York Times” citeaza, „Naomi Klein in Doctrina socului ne propune o teorie indrazneata: dezastrele naturale sau turbulentele politice permit guvernelor si multinationalelor sa profite de socul in care se afla populatia si sa implementeze politici avantajoase pentru marile corporatii”. Razboiul din Irak, uraganul Katrina, Chile sub Pinochet sau Rusia lui Eltin sunt doar cateva dintre exemplele pe care Klein le aduce in sustinerea teoriei sale.

O carte valoroasa, o carte originala, „Doctrina Socului” este o publicatie aproape unica in domeniu, ce reuseste sa fie detalita, dar accesibila in acelasi timp. Penru mine, aceasta carte spune mai mult decat o mie de formule si multe manuale de istorie sau economie, fiind o sintetizare de exceptie a evenimentelor ce si-au pus amprenta asupra evolutiei lumii.

„In cadere libera”-America piata libera si prabusirea economiei mondiale sau „Marea Transformare”- o analiza asupra regandirii conceptelor, modelelor sociale si economice, publicatii ale lui Stigliz respectiv Polanyi, sunt alte 2 carti de succes ce se incadreaza in aceasta categorie de carti. Ca si „ Doctrina Socului” ele au scopul de a „ deschide ochii” cititorului cu privire la ceea ce s-a intamplat, se intampla sau se poate intampla in viitorul apropiat.

Pentru a fi un bun economist, un bun analist este deci nevoie de mai mult decat cunostinte contabile sau economice. Este necesar sa ne formam o perspectiva proprie, o imagine proprie, sa cunoastem experientele trecute pentru a gasi solutiile potrivite, adecvate fiecarui moment. Publicatiile mentionate mai sus, precum si alte cateva carti din domeniu pot reprezenta un suport viabil, o baza inalta in dezvoltarea perceptiilor noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu