Cezariana



Ce implica operatia de cezariana ?

Cezariana este o modalitate de nastere ce a devenit foarte importanta si folosita in zilele noastre. Din punct de vedere medical, ea reprezinta o interventie chirurgicala si are ca scop salvarea mamei si a copilului atunci cand sarcina nu decurge normal. Aceasta operatie decurge prin incizia abdomenului inferior sau in unele situatii mai delicate prin incizia verticala a abdomenului (de la ombilic pana la zona pubiana).

Cand este necesara cezariana ?

Numarul operatiilor cezariene a crescut foarte mult in ultimii ani, ajungand de la un procent de 5% pana la peste 30% din totalul de sarcini. Pentru a nu se face abuz de interventii cezariene, medicii au fixat mai multe criterii pentru a decide daca este necesara sau nu operatia de cezariana.

Astfel, in termeni medicali, sunt doua tipuri de operatie de cezariana: cea neplanificata si cea planificata. Prima este cea care are loc in cazuri de urgenta, atunci cand fatul sau mama sunt in pericol de a muri, sau cand apar complicatii in cazul placentei sau a cordonului ombilical.

Cezariana planificata are loc atunci cand se cunosc din timp problemele sau complicatiile ce fac ca nasterea naturala sa nu fie posibila. Aceste complicatii pot fi: fatul este intr-o pozitie anormala, mama are o boala cronica, iar in unele cazuri pot fi complicatii in urma unei nastere cezariana din trecutul medical al pacientei. In cazul femeilor care au avut deja o nastere prin cezariana, in peste 30% din cazuri a 2-a nastere va fi tot prin cezariana.

Cum decurge aceasta interventie chirurgicala?

Inainte de a se face operatia de cezariana, este necesara o pregatire a pacientei. Aceasta consta in legarea bratelor pacientei de masa de operatie, dupa care un camp operator va fi asezat pe abdomen. Zona pubiana va fi rasa, iar zona de incizie va fi acoperita cu o folie de plastic, urmand ca o sonda vezicala sa fie introdusa in uretra pentru a ajuta la urinarea din timpul operatiei.

Anestezia care se face in cazul cezarienei este cea spinala sau anestezia epidurala, ce se fac in zona abdomenului. Dupa ce se face efectul anesteziei, doctorul poate trece la incizia abdomenului inferior si a uterului, timp in care pacienta poate simti o presiune, in special atunci cand copilul se naste. Dupa terminarea operatiei, pacienta va fi dusa in sala de reanimare pentru o perioada de 4 ore, iar apoi va putea merge in salon.

Exista vreun risc sau vreun efect secundar al acestei operatii?

Aceasta interventie chirurgicala este considerata a fi foarte sigura, desi include cateva riscuri. Unele studii au aratat ca nasterea prin cezariana are riscul de deces mult mai mare decat in cazul unei nasteri naturale. Principalul risc este o hemoragie interna, iar daca aceasta apare, singura solutie ramasa este ca uterul sa fie scos. Un alt risc este unul comun interventiilor chirurgicale, si aici vorbim de riscul unei infectii aparute dupa operatie.

Trebuie urmarit un anumit tratament dupa operatie?

Dupa acest tip de operatie, pacienta va ramane sub observatia medicilor timp de 24 de ore. Pacienta va primi medicamente impotriva durerii, iar durata de spitalizare este cuprinsa in intervalul de 3-5 zile. Incizia se vindeca deobicei dupa o perioada de aproximativ 4 saptamani, timp in care pacienta va mai simti unele dureri in zona respectiva.

Poate fi de ajutor in luarea unei decizii si sa discutati cu alte mamici care au nascut prin operatie de cezarina despre recuperarea dupa operatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu