Cancerul cutanat nu este un lucru cu care sa te poti juca, este principala cauza a mortii a peste un milion de americani si rata creste in fiecare an si in tarile europene. Iar daca unele tipuri de cancer pot fi tratate cu mai multa usurinta, melanomul malign este una dintre acele boli care trebuie identificata din timp, pentru a avea sanse de vindecare.
In cazul melanomului, una dintre cele mai grave forme de cancer de piele, statisticile sunt ingrijoratoare pentru tara noastra. Desi climatul temperat-continental ne fereste de o incidenta ridicata a acestei boli, totusi o treime dintre cei afectati nu au nicio sansa de vindecare. Prin urmare, cu toate ca nu sunt foarte multi bolnavi, putini dintre ei supravietuiesc, din diverse cauze.
Cei mai grav afectati sunt cei cu pielea alba, cu putin pigment, care nu se bronzeaza foarte repede, ci mai degraba se inrosesc in urma expunerii la soare; de asemenea, alte cauze favorabile aparitiei melanomului ar fi prezenta a peste 50 de alunite pe suprafata corpului (daca depasesti aceasta cifra, trebuie sa fii extrem de atent la razele solare, intrucat riscul creste considerabil), arsurile solare puternice suferite in copilarie (cauzate de expunerea prelungita la soare, la ore nerecomandate inclusiv insolatii), un sistem imunitar foarte scazut sau existenta unor cazuri de cancer in familie.
Lotiunile de protectie solara sunt prima noastra arma impotriva cancerului de piele. Desi este dovedit faptul ca acestea nu te pot proteja in proportie de 100% si trebuie corelate cu alte metode de aparare (cum ar fi orele la care te expui la soare), inca raman un produs necesar si util. Subtierea stratului de ozon este o realitate care ne solicita sa fim mai atenti cu pielea noastra, sa ne protejam de radiatiile nedorite si sa evitam aparitia bolilor de piele. Sanatatea trebuie sa fie pe primul loc.
Tratamente precum chimioterapia sau radioterapia au efecte secundare greu de ignorat, care afecteaza starea psihica si moralul pacientului. Caderea parului, tulburari ale somnului, durere, stari de greata si voma, acestea sunt doar cateva dintre urmarile tratamentului. Dar ele pot fi combatute prin tratamente ambulatorii si medicamente antiemetice.
Daca ai aflat ca ai cancer de piele si nu stii la cine sa apelezi, iti recomand una dintre clinicile specializate in tratarea cancerului de piele, TopDerm-Uni, care are sediul in capitala. Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu este seful Clinicii de Dermatologie I la Spitalul Clinic Colentina Bucuresti si are o istorie impresionanta in tratarea tumorilor canceroase. Un mare plus il constituie echipamentele si aparatele performante, dar si atentia si consideratia fata de fiecare pacient in parte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu