Saracia, cea mai crunta „povara”, dupa moarte…

Te-ai gandit vreodata in viata ta, in momentul in care te ridici de la masa satul si te bagi sub paturica ta din patul tau frumos aranjat, ca undeva in lumea asta mare 1 miliard de oameni se duc la culcare infometati, cu stomacul gol si visand la o farfurie de mancare, orice ar fi, numai sa fie mancare? Mai bine de 80% din intreaga populatie a globului traieste din mai putin de 10 dolari pe zi (aproximativ 34 de lei romanesti)-spre exemplu, in China, 100 de milioane de oameni traiesc cu mai putin de 1 dolar pe zi. Cine castiga mai mult de 21.000 de dolari anual se poate considera un norocos-face parte din cei 4% cei mai bogati oameni de pe planeta…
Intr-un discurs avut la un eveniment caritabil, Bill Gates a preconizat ca pana in 2035 nu va mai exista nicio tara saraca in lume, lucru imbucurator daca stam sa ne gandim ca acum, in 2014-asadar cu 21 de ani inaintea deadline-ului impus de Gates-tarile din lumea a treia inca se mai lupta cu decese din cauza saraciei, foametei, lipsei de igiena etc. Ar trebui sa ne dea de gandit si faptul ca la ora actuala inca mai exista 1 miliard de oameni care isi fac nevoile fiziologice pe unde apuca, in lipsa unei toalete cat de rudimentare.

Un alt lucru interesant constatat de cercetatori: bogatia a 85 de oameni bogati echivaleaza cu castigurile infime ale nu mai putin de 3.5 miliarde de saraci-jumatatea din populatia globului. De retinut ca, pornind de la aceste date, cel mai sarac loc din Statele Unite este oraselul Allen, Dakota de Sud, unde 96% din populatie este reprezentata de americani nativi. Comparativ, 53% dintre muncitorii americani castiga mai putin de 30.000 de dolari pe an. Iar in China, locuintele sunt un lux: 35 de milioane de oameni inca mai traiesc si in secolul XXI in pesteri.

Saracia nu tine cont de faima, de nimic. Celebrul actor Sylvester Stallone a fost intr-o perioada a vietii sale intr-atat de sarac incat si-a vandut cainele pentru 50 de dolari. O saptamana mai tarziu, a vandut scenariul de la filmul Rocky si l-a cumparat inapoi pentru 3.000 de dolari in loc de 50 de dolari, cu cat isi vanduse cainele. Picasso, un pictor urias al generatiei sale, si-a ars majoritatea picturilor sale de la inceputul carierei pentru a-si incalzi apartamentul in care locuia-era foarte sarac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu