Asigurarea bunurilor in transporturi

De ce ar trebui sa se plateasca sume suplimentare pentru a avea asigurarea marfurilor? Raspunsul succint este: pentru ca aceasta suma "in plus" va fi remunerata in cazul in care marfa este pierduta sau deteriorata. Cu toate acestea, trebuie definita asigurarea unui transport marfa intr-un mod mai tehnic. Asigurarea de acest tip acopera, in general, pierderea sau deteriorarea, totala sau partiala, a bunurilor care fac obiectul asigurarii in timpul tranzitului. Aceasta definitie intruchipeaza in principiu conditiile necesare inainte de a putea pretinde despagubirile pentru sumele din asigurare. Este foarte important sa se retina ca nu toate sau orice fel de pierderi si daune suferite de bunuri confera proprietarului drept asupra politei incheiate in contract.

Proprietarul trebuie sa aiba un interes asigurabil. Interesul asigurabil este o problema de drept si, pentru a o explica in termeni simpli, exista un astfel de interes in cazul in care proprietarul are de pierdut in momentul in care marfa este deteriorata sau ratacita pe drum. In functie de valoarea bunurilor, politele pot varia destul de mult, de la sume modice la importante plati facute in contul asiguratorului.
Un alt concept general este "asigurarea impotriva pericolelor". De obicei se studiaza cu atentie polita de asigurare care se achizitioneaza sau care este oferita inaintea unui transport marfa. In cazul in care nu este clara, este inidcat sa intrebe furnizorul de servicii de asigurari care sunt evenimentele si circumstantele care sunt acoperite de polita, deoarece acest lucru este vital. In cazul in care asigurarea de marfa care a fost platita nu enumera cauza prejudiciului, nu se pot solicita sumele de asigurare.

De exemplu, in cazul in care pierderea a fost din cauza unor dezastre naturale care nu erau specificate in lista, proprietarul ar putea pierde marfa sa, fara a primi o compensatie in contravaloarea bunurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu