Duritatea proverbiala a rusilor

Urmarind un documentar despre istoria sangeroasa a Romanovilor am realizat ca proverbiala duritate a natiei ruse poate avea cauze bine intemeiate, strans legate de zona geografica in care traiesc.

Clima rece a Rusiei este primul argument care imi vine in minte: doar in urma unei selectii naturale riguroase pot apare oameni capabili fizic si psihic sa indure traiul din aceste zone reci. Daca ne gandim la Siberia, unde gerurile aspre au facut mii de victime de-a lungul vremurilor, este clar ca un siberian trebuie sa fie dur si violent, pe masura teritoriului in care traieste. Si nu doar Siberia are o clima extrema, dupa considerentele europenilor, ci intreaga Rusie. Intreaga Europa ii este probabil recunoscatoare climei rusesti, care a invins armata lui Napoleon. Imparatul care cucerise atatea tari cu armata sa vasta, a fost invins de propria ambitie si a ajuns sa-si omoare conationalii in gerul naprasnic al Moscovei. Daca rusii ar fi luptat cu Napoleon, fiind in minoritate numerica, sunt sanse mari ca Europenii sa fi vorbit si acum franceza. Si istoria s-a repetat cu alt om ambitios: Hitler. Furherul a facut aceeasi greseala fatala: a subestimat Rusia. Cel fel de oameni pot trai intr-o zona in care soldati experimentati nu reusesc sa supravietuiasca? Doar aprigii rusi, care au invatat sa suporte vitregiile climei.

Rusii sunt si un popor violent, avid de sange, care se delecteaza cu strigatele celor supusi torturii. In contextul unui Ev Mediu plin de orori in intreaga Europa, a unei Inchizitii care ii facea sa tremure si pe capitanii piratilor, natia rusa nu pare atat de dura. Dar pe tot parcursul istoriei rusii si-au pastrat apetitul pentru sange. Cand iei in considerare influenta asiatica asupra Rusiei, gasesti al doilea posibil motiv al naturii rusului. Asiaticii pot concura oricand la rangul de cel mai violent popor al lumii, iar influenta acestora asupra Rusiei este vizibila in vechile practici de tortura. Secretomania comuna ambelor natiuni este o alta posibila dovada a acestei influente: dupa unii, Kremlinul ascunde si acum crime de o violenta inimaginabila, asa cum a facut in toata istoria sa. Executiile ordonate de conducatorii rusi aveau loc in catacombele Kremlinului, protejate cu indarjire de catre KGB si in prezent.

Literatura rusa, greoaie si macabra, de un realism dur, oglindeste pentru posteritate esenta nepatrunsa a poporului rus, asa cum este el: dur, temut si plin de secrete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu