Moduri secrete prin care animalele ne pot ajuta

Cresterea de organe umane in animale. In fiecare an in lumea intreaga sunt mii sau sute de mii de oameni care asteapta un organ pentru transplant. De multe ori organul nu va veni niciodata, oamenii vor muri din cauza afectiunilor. Recent oamenii de stiinta au gasit o cale sa creasca independent organele de care au nevoie oamenii. Deja testele facute au avut succes dar mai e mult timp pana sa avem organe gata de transplant.

Cercetatorii au reusit sa creasca organe viabile in animale mari, precum porcii. Procesul e simplu. Se iau celule stem din pielea pacientilor, celulele pot creste in orice fel de organ si tesut. Problema pe care o au de trecut cei care se ocupa de asa ceva tine de moralitate. Ca sa poata creste un organ din celule stem animalul respectiv nu trebuie sa aiba organul in cauza, in asa fel incat celulele sa se apuce de regenerat in totalitate organul dorit. Momentan este interzisa aceasta practica in multe tari pentru ca se folosesc animale pe post de „cutii” pentru cresterea organelor umane. Imunitatea la cancer si rechinii. Desi sunt inspaimantatori si pot ucide un om in cateva secunde rechinii sunt singurii care ne pot ajuta cu adevarat sa combatem si sa tratam cancerul. Rechinii au imunitate crescuta fata de cancer, asta pentru ca au sisteme imunitare foarte dezvoltate. La Marele Alb si la rechinii cu „ciocan” aceasta proprietatea e cea mai dezvoltata.

Genele lor sunt asemanatoare cu cele umane. Prima gena care ii ajuta sa lupte mai bine cu celulele cancerigene este Bag1 implicata in moartea programata celulara. Celulele defecte sunt eliminate, in cazul cancerului sistemul nu e perfect si e distrus de celulele mutante. Rechinii nu se infecteaza asa de usor, se vindeca rapid, bacteriile nu le fac rau desi sunt foarte multe in ocean. Mai e destul timp pana sa stim cum anume se vindeca asa de repede, insa genele specifice par sa fie raspunsul la intrebarea oamenilor de stiinta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu