Conform dictionarului medical, paraplegia este o boala foarte grava caracterizata de paralizia membrelor inferioare datorata unei leziuni a celulelor motorii din sistemul nervos. Cei care au fost diagnosticati cu aceasta boala nu se mai pot deplasa fara ajutor, sunt condamnati la o viata intr-un scaun cu rotile. Pe masura ce tehnologia evolueaza, sperantele paraplegicilor sunt tot mai mari. Asa se face ca in cele din urma acestia pot spera la o deplasare normala in viitorul apropiat cu ajutorul tehnologiei VR si a unui exoschelet usor.
Rezultatele obtinute de oamenii de stiinta care au testat noua tehnologie au fost imbucuratoare, in sensul ca multi pacienti s-au recuperat partial, au inceput sa aiba senzatii la nivelul membrelor si s-au putut deplasa, cu greutate, pe distante mici, dar au facut progrese. Sistemul dezvoltat de oamenii de stiinta copiaza sistemul muscular uman, exoscheletul e fixat pe corp, iar un arc faciliteaza miscarea mai usoara. Dupa mai multe exercitii cu aceste exoschelet atasat, pacientii au putut face cateva miscari normale. Tehnologia VR conecteaza creierul la computer, ceea ce permite o coordonarea mai buna a miscarilor si o monitorizare atenta, membrele inferioare se misca aproape natural, senzatiile apar pe masura ce se fac exercitii. La nici 10 luni de utilizare, pacientii au simtit senzatii in zona muschilor si s-au miscat. Doar unul din opt pacienti au putut sa iasa singur din casa si sa conduca masina personala.
Aceasta noua descoperire revolutionara face parte din programul Walk again, unde 100 oameni de stiinta din 25 de tari incearca sa faca viata mai usoara pentru bolnavii de paraplegie si alte boli asemanatoare. Exoscheletul si tehnologia VR, rezultatele foarte bune, au determinat o pacienta sa isi doreasca sa ramana insarcinata dupa ce a simtit din nou senzatii la nivelul membrelor inferioare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu