Din ce in ce mai multe vanzari auto si soferi dornici sa conduca masini noi

Surprinzator sau nu, desi criza economica a ingenuncheat populatia tarii si i-a transformat pe milionari in oameni normali, vanzarile de masini au crescut. S-a ajuns in situatia in care s-au vandut si modele mai scumpe si mult mai multe decat inainte de 2008, ceea ce inseamna ca apetitul romanilor pentru masini noi a crescut. O dovedesc si cifrele vanzari auto din primul trimestru 2015, care au consemnat o consolidarea a evolutiei pietii auto. Evolutia pozitiva semnalata se datoreaza si unei evolutii bune pe plan european si aparitiei a din ce in ce mai multe inmatriculari consemnate.

Vanzarea de masini a crescut in primul trimestru al lui 2015 cu pana la 16% fata de anul trecut. In general, aceasta crestere este sustinuta de vanzari auto catre persoane juridice, procentul celor care cumpara masini ridicandu-se la 87%. A crescut in ultimul trimestru al anului 2014 si importul de masini rulate, iar in primul trimestru 2015 s-a inregistrat o alta creste de pana la 16.5%. Raportul dintre autoturismele rulate importante si vanzarile celor noi e de 3.8 la 1 in primul trimestru al 2015. Cifrele vanzari auto nu ar trebui sa ne mire si asta pentru ca numai in martie 2015 au fost produse peste 37.000 de autovehicule. La export au mers in primele trei luni ale anului 100.124 unitati, de unde si o crestere de 2.1% fata de anul trecut, in aceeasi perioada.

In primele trei luni ale lui 2015 s-au vandut aproape 22.000 de unitati, adica cu 15.8% mai multe decat anul trecut, cele mai vandute marci fiind Dacia, Skoda si Volkswagen. Ele sunt urmate de Ford, Renault si Opel. Se cauta in special autoturisme diesel, cele cu combustibili alternativi. In functie de tara de unde vin masinile vandute, cam o treime sunt din Romania, peste 17% sunt din Germania, putin peste 10% vin din Cehia si restul din Spania si Franta, insumand cam 16%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu