Modalitati inedite prin care ne putem da seama cum functioneaza Pamantul

Harta precipitatiilor de pe Terra. Acum putem sa urmarim oricand ce se intampla cu precipatiile pe Terra gratie NASA si JAXA care au pus la cale o harta interactiva a precipitatiilor, atat ploi, cat si ninsori. Constelatiile de sateliti acopera pana la 90% din suprafata Pamantului si isi fac update la fiecare jumatate de ora. Asa, datele de pe harta sunt mereu actuale si reflecta ce se intampla in teren.

Ninsorile sunt mai greu de prezis si de cartofrafiat, insa acest pas este unul urias din perspectiva detectarii precipitatiilor si zonelor unde ajung sa apara inundatii. Detaliile si zona acoperita sunt foarte mari, asa ca datele colectate sunt de o importanta covarsitoare. De asemenea, urmarirea live a furtunilor care traverseaza globul permite prezicerea cu acuratatete a loviturilor dezastruoase produse de acestea in zonele locuite si evacuarea rapida a acestora cu mult inainte de a veni furtuna peste oras. Curentii oceanici. Vincent van Gogh a fost mereu fascinat de cerul noptii, asa ca harta intocmita de NASA pentru curentii oceanici seamana foarte mult cu celebrele opere ale lui van Gogh. Harta scoate la iveala toti curentii de pe terra si dezvaluie turbulentele care au loc pe mari. Animatia de 20 de minute a NASA a sintetizat peste doi ani de observatie continua asupra curentilor si sute de ore de date primite de la sateliti.

Perioada acoperita este din iunie 2005 pana in decembrie 2007, opera celor de la NASA fiind o combinatie excelenta intre stiinta si arta, agentia spatiala sperand ca pe viitor vizuazilari similare sa fie si mai accesibile maselor. Cu datele furnizate de harta curentilor oceanici putem sa prezicem mai usor cum se schimba vremea, daca vin inundatii masive din cauza ploilor aduse de curenti si fronturile atmosferice care se pot deplasa cu viteze ametitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu