Ce este cablul UTP si la ce este el utilizat

Cablul torsodat neecranat sau, in engleza, Unshielded Twisted Pair, de unde si prescurtarea UTP. Este un tip de cablu ce se utilizeaza la retelele de internet sau telefonie, fiind format din 4 perechi de fire izolate. Cablurile UTP sunt denumite in mod uzual cabluri Ethernet, fiind de fapt cea mai raspandita denumire sau, cel putin, cea mai cunoscuta. Fiecare preche de fire in parte este rasucita in jurul celeilalte, scopul acestei rasuciri fiind anularea interferentelor electromagnetice. Aceste interferente sunt generate de catre semnalele electrice ce circula prin firele respective.

La ce este utilizat si cat de lejera este sertizarea unui cablu UTP

Este cel mai utilizat cablu in retelele de internet si telefonie locale, atat in cazul persoanelor fizice, dar chiar si in cladiri de birouri, datorita faptului ca este un cablu foarte flexibil, usurinta cu care poate fi manevrat il fac preferabil in detrimentul altor tipuri de cablu, desi la acesta lipseste ecranarea. In plus, montarea unui conector este facila, utilizandu-se conectorul de tip RJ-45. Mufarea cablului se face cu ajutorul unui cleste special de sertizare, care ajuta la plasarea corecta si ferma a conectorului. Firele fiind rasucite doua cate 2 si apoi intre ele, rezulta la capat 4 fire ce trebuiesc conectate cu mufa Ethernet, de aceea, aceasta dispune de 8 pini. Pentru o conexiune corecta firele interioare ale cablului UTP sunt colorate diferit.

Diferente intre Cat 5 si Cat 6

Cablurile UTP folosite in mod uzual sunt Cat 5 si Cat 6. Dupa cum le este data si denumirea, UTP Cat 6 este un cablu superior celui UTP Cat 5. Diferenta o face transferul de date, in timp ce UTP Cat 6 iti va garanta o transmisie de la 1 Gbps in sus, UTP Cat 5 este utilizat in special pentru retelele de date ce nu necesita un transfer de mare viteza. Totusi, in ultima perioada se utilizeaza mai des cablul UTP Cat 6.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu