Moduri in care animalele ne-au dovedit ca sunt niste genii

Balenele cu cocoasa au dezvoltat tehnologii avansate subacvatice. Desi au vreo 14 metri lungime, balenele cu cocoasa prefera sa manace hering sau pestisori micuti. Cand sunt foarte infometate pot manca deodata mii de bancuri de pesti. In loc de dinti, balenele au un fel de sine din calciu. Cum reusesc insa sa manance? Cantitati mari de apa si peste intra in gura, apa iese printre lamelele acestea si raman pestii.

Din nefericire pentru ei, balenele si-au dezvoltat niste tehnologii avansate acvatice care le permit sa prinda mai repede hrana. Balenele „pescuiesc” in grupuri formate din minim doua exemplare. Cand gasesc pestisorii, prima balena incepe sa se invarta in jurul lor si sa faca zgomot, pe cand o a doua formeaza zeci de bule, pentru a-i zapaci in drumul lor spre suprafata. Apoi, a doua balena incepe sa creeze turbine de apa si sa mentina pestii in niste palnii de apa, in partea centrala, intr-un singur loc. In aceasta capcana, balenele n-au decat sa deschida gurile uriase si sa-i inghita. Cand au terminat cu un grup de pesti, fac acelasi lucru cu altii care le ies in cale. Maimutele verzi pot semana cateodata foarte mult cu oamenii. Nu ar fi frumos daca ati putea privi niste animale distractive care tot se hatana de un candelabru, spre deliciul publicului? Cam asa se intampla cu maimutele verzi din Insula St. Kitts din Caraibe. Cu blanita maslinie si fetele negre, maimutele verzi au devenit atractia turistica principala de acolo. Maimutele acestea sunt niste stramosi ai animalelor pierdute ale sclavilor care au trecut pe acolo, dinspre Africa de Vest. De obicei, maimutele erau atrase de campurile de trestie de zahar si mancau trestia fermentata pe care o gaseau din abundenta pe campuri. Gustul semanana cumva cu cel de alcool, pentru ca, daca nu stiti, maimutele verzi sunt cele mai mari consumatoare de bautura-fura alcool de la turisti intr-o veselie. In barurile din apropierea copacilor, daca ramane vreun cocktail neterminat, ele coboara imediat si-l dau pe gat cat ai clipi. Maimutele verzi se imbata asa de tare incat turistii le pot vedea marsaluind in zigzag pe plaja.

Multi patroni de baruri atrag turistii cu maimutele verzi care beau tot ce apuca, alcool sa fie… Maimutele, care au cam 96% din genele umane, petrec exact ca oamenii. Unele beau cocktailuri, devin foarte nervoase la betie, altele incep sa rada din orice, chiar si de un deget pe care si-l baga prin dos… Cam 5% dintre ele beau pana intra in coma alcoolica, exact ca oamenii. Si pentru ca nu se pot opri din baut, maimutele devin depresive si au foarte putina dopamina in organism de unde si starile neplacute pe care le experimenteaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu