Mirosul, prietenul femeilor, testul barbatilor

Batalia sexelor nu se va termina niciodata. Cercetatorii au incercat in toate felurile sa demonstreze ca barbatii sunt mai tari, ca femeile sunt mai bune la anumite activitati. In viata de zi cu zi, apar foarte multe schimbari de paradigma care pun femeile pe pozitii superioare barbatilor, si barbatii pe pozitii inferioare femeilor.

De multe ori chiar ca nu mai intelegem nimic: cine e mai tare, barbatul? femeia? Ambii? Niciunul? Daca femeile sunt tari la ceva e shoppingul, machiajul, ingrijirea corporala, curatenia, inteligenta, rapiditatea in gandire, moda, stilul, gustul pentru frumos… Am avea nevoie de cateva pagini sa enumaram cate atuuri au femeile. Femeile sunt, poate, de pe Venus, insa au o calitate pe care barbatii nu prea o folosesc indeajuns, pentru ca, genetic, nu au cum. In trecut, oamenii de stiinta puneau pe seama capacitatilor cognitive si sociale dintre barbati si femei abilitatea celor din urma de a recunoaste mai usor mirosul specific. Prin fractionare izotopica, cea mai sigura tehnica experimentala si foarte usor de pus in practica, cercetatorii au cautat sa numere exact celulele din bulbul olfactiv, acea parte din creier unde se duce toata informatia captata de cilii celulelor olfactive din nari. Dupa ce au studiat 18 subiecti morti dupa varsta de 50 de ani, femei si barbati, cercetatorii au observat ca acestia nu aveau capacitati speciale olfactive si nici boli sau afectiuni neurologice. Asa ca au trecut la treaba si au numarat celulele din bulbul olfactiv si au ajuns la concluzia ca femeile au cu pana la 43% mai multe astfel de celule decat barbatii in bulbul olfactiv.

Unele numaratori au aratat chiar si diferenta de peste 50% din punctul de vedere al numarului de celule. Creierul mai mare are si multi neuroni, de unde usurinta in a recunoaste aproape orice informaatie e furnizata de simturi, mai usor. De la nastere, femeile au celule in plus in bulbul olfactiv. Din punct de vedere stiintific, biologic, femeile au nevoie de celule in plus pentru reproducere, recunoasterea si alegerea perechii si recunoasterea rudelor. Evolutia umana ne-a dat aceasta capacitate sporita de a mirosi si distinge intre mirosuri deosebite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu