Conflictul Rusia-Europa-America are efecte si in universul Eurovisionului

Nu are rost sa detaliem aici conflictul permanent din Ucraina si implicarea rusilor in actiunile violente de acolo sau pozitia Rusiei-foarte sigura pe ea-vizavi de anexarea Crimeei la Rusia din martie 2014. Asta e treaba politicienilor si analistilor politici. Ce e grav este ca un conflict politic are repercusiuni si in lumea muzicala. Letonii au refuzat sa ii lase pe trei cantareti rusi sa intre pe teritoriul tarii pentru a participa la un concurs asemanator Eurovisionului, insa facut pentru tinerii letoni.

Motivul invocat a fost partizanatul foarte virulent fata de anexarea Crimeei la Rusia si la politica expansionista, imperialista chiar, a Rusiei si a sefului statului rus, neinfricatul Vladimir Putin. Ciudat e ca la spectacol participa bogatani rusi, carora nu li se spune nimic-venirea lor aici nu e intamplatoare; mai de mult, statiunea de aici era plina de rusi cu studii superioare, elite pe care URSS-ul le folosea pentru a-si raspandi politica destul de malitioasa chiar si pentru acele vremuri. Va intrebati probabil ce cauta rusii in Letonia. Stiti, fireste, ca Letonia stat sub stapanire ruseasca 50 de ani, de unde si obisnuinta rusilor de a trece granita letona cand au chef-mai bine de o patrime din populatie e rusofona in Letonia. O alta forma de „agresiune muzicala” a fost si reactia salii la anuntarea rezultatelor votului pentru Rusia in semifinale si finala Eurovision 2014. De fiecare data, toata sala a huiduit echipa Rusiei si implicit pe cele doua gemene care au reprezentat tara si care nu aveau nicio vina fata de prostiile facute de Putin si nenorocirile din Ucraina…

In 2008, Estonia a vrut sa boicoteze Eurovisionul desfasurat in Rusia, in 2009, din cauza Georgiei-a fost agresata si ocupata abuziv de rusi. Atunci, Letonia si Lituania au fost intrebate daca iau si ele parte la boicot, insa spiritele incinse s-au linistit si totul a fost in regula in 2009, in Rusia. Rusii insa au si ei problemele lor cu muzica. Nu mai departe de anul acesta, 2014, un parlamentar rus a vrut sa indemne oamenii sa boicoteze Eurovisionul pentru ca marele castigator-sau marea castigatoare, depinde ce tabara indragiti…-Conchita Wurst, travestitul austriac care a rup gura targului cu „Rise Like a Phoenix” nu avea ce sa caute-parlamentarul sustinea incetarea propagandei homosexuale. Mai mult, el voia sa interzica oricarui cantaret rus sa participe la Eurovision 2014 daca Conchita Wurst lua parte la show sau chiar sa existe un concurs facut in Rusia, asemanator Eurovision, la care sa nu participe niciun fel de minoritate sexuala.

Alaturi de Rusia, si Belarus si Ucraina au vrut sa opreasca participarea Conchitei Wurst la Eurovision. Si Rogozin, vicepremierul rus dar si alti politicieni au criticat virulent rezultatul votului din cadrul concursului muzical, sustinand ca Austria a cam distrus valorile in care credeau europenii. Ba chiar si in tara sa, Austria, s-au gasit destui critici care sa o distruga pe Conchita, insa totul a fost in zadar: Conchita „s-a ridicat ca o pasare Phoenix”, ce sa mai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu