Crim(ee)a din inima Romaniei

Un personaj pe care-l credeam de mult azvarlit la cosul infam al istoriei si-a scuturat praful depus pe memorie si, din sertarul cu amintiri, a scos discursul despre persecutiile la care ar fi supusi secuii in Romania. Individul raspunde la numele Laszlo Tokes, iar in buletin are trecuta cetatenia romana. In Parlamentul European, a combatut cu patima - atentie, in calitate de europarlamentar roman! - atitudinea rasista afisata, chipurile, de Guvernul de la Bucuresti (si institutiile din subordine) in chestiunea Tinutului Secuiesc.

In opinia sa, situatia din Harghita, Covasna si Mures nu este cu nimic diferita de cea din Peninsula Crimeea: „Secuii din Tinutul Secuiesc sunt pe cale, precum tatarii din Peninsula Crimeea, sa devina o minoritate pe propriul teritoriu”. Tokes este convins ca, la Targu Mures, luni seara, a avut loc „o manifestatie a minoritatii maghiare impotriva politicii de asimilare a Guvernului roman”. Despre ce asimilare vorbeste cetateanul Tokes Laszlo, ca eu nu-mi amintesc ca Statul sa fi acordat facilitati cetatenilor romani (ori de etnie rroma!) care aleg sa se stabileasca in respectivele judete; iar despre o stramutare fortata a populatiei, despre vremea lui Nicolae Ceausescu nu s-a mai pomenit!
Cum poate fi catalogat un personaj decorat de insusi presedintele Romaniei? Asimilat? Oprimat? Persecutat? Comparatia cu Peninsula Crimeea mi se pare cel putin jignitoare, atat pentru Romania, un stat inca „national, suveran si independent, unitar si indivizibil” (conform articolului 1 din Constitutie), dar si privind din perspectiva ucraineana; de bine de rau, etnicii maghiari nu traiesc in aceste zile cu bocanca militarilor (chiar straini!) pe grumaz, ca in cazul locuitorilor din Simferopol si imprejurimi.

Merita remarcata si reactia prompta a autoritatilor de la Bucuresti. Presedintele Traian Basescu l-a tavalit pe Tokes Laszlo, de parca nu el l-a decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei?! Ipocrizia salveaza Romania, nu-i asa? Si mai dur a fost Victor Ponta, care l-a picat pe Tokes Laszlo la examenul de geografie, afirmand ca „nici nu are habar unde este Peninsula Crimeea”. Exact ce ne trebuia, un prim-ministru mistocar in chestiuni de siguranta nationala!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu