Cum ne afecteaza timpul sanatatea

Stomacul este responsabil cu aducerea in organism a energiei vitale prin digerarea si extragerea substantelor nutritive din alimente si lichide. Problemele digestive ale stomacului sunt foarte frecvente la omul modern datorita stresului si a lipsei de timp pentru o alimentatie corecta. Masa ar trebui luata in liniste, intr-o atmosfera placuta, fara a ne grabi, mestecand incet fiecare inghititura, fara prea multe lichide si fara exces. Putem folosi uleiurile esentiale atat in mancare si lichide cat si ca inhalatii, comprese si masaje locale la nivelul stomacului.

Natura nervoasa si excitabila in digestie, produce astfel gaze, umflaturi, crampe si durere. Acestea pot fi usurate cu urmatoarele uleiuri esentiale: angelica, anason, dafin, cardamon, ghimbir, fenicul, musetel, valeriana si alte carminative. Alte simptome ale unui stomac afectat sunt:  usturimi, ulceratii , digestii rapide, pofta de mancare constanta, gastrite si acestea pot fi usurate utilizand urmatoarele uleiuri esentiale: musetel, iarba Sfantului Ioan, coriandru, chimion, fenicul, marar, roinita, chitra, menta, sofran si coada soricelului. Caracterul fluid si molatec al unor persoane ne indica o digestie lenta, acumulari de mucus, pierderi ale gustului si luare in greutate. Toate carminativele, in special cele fierbinti si stimulente vor ameliora acest dezechilibru: cuisoarc, dafin, cardamon, ghimbir, oregano, patrunjel si cimbru. 

Ca sa ai un stomac sanatos si desigur sa radiezi de sanatate nu trebuie decat sa respecti cateva reguli simple si anume: ia trei mese pe zi, nu consuma lichide in timp ce mananci, nu manca repede, nu manca dupa ora 7 si ai grija ce manaci. In caz contrar durerile de stomac pot usor deriva in ulcer asa cum vom arata si mai jos.
Ulcerele sunt inflamatii ale mucoasei ce protejeaza stomacul. Ele aduc dureri, senzatii de arsura, iar in cazurile grave, sangerari. De obicei ulcerul este plata ce o dam factorilor psihologici ca stresul, ingrijorarea, munca in exces, dar si a unei diete necorespunzatoare, incluzand mancarea prea condimentata sau prea acra. Ulccerele pot fi cauzate de prea multa uscaciune, mancare rece, condimente fierbinti, mese neregulate, neliniste si ingrijorare si sunt caracterizate prin durere si prin insuficienta protectie a mucusului. Pe langa masurile traditionale mai putem folosi comprese calde cu anason, lamaie si musetel. Unele persoane se pot imbolnavi de ulcer datorita naturii lor agresive cat si a condimentelor prea iuti care aduc acid clorhidric in exces cauzand usturimi. Compresele reci cu ulei de musetel, lavanda si fenicul pot alina durerile. In general persoanele calme se imbolnavesc mai rar de ulcer, el fiind asociat cu o digestie lenta, cauzat si de suparare , atasament, greata si dureri surde. Lor le sunt de mare folos compresele calde cu ulei esential de smirna sau chimion cat si ierburile cu efect carminativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu