Catalogarea in societate

Ajungand cu anumite treburi in liceul in care am crescut si m-am dezvoltat ca si persoana, ma gandesc sa mai pierd putin vremea pe holuri. Fiind pauza observ ca toate fetele erau la fel. Nu se datora uniformei, ci a celorlalte aspecte lasate libere. Atitudinea, comportamentul si fata. Majoritatea erau machiate in acelasi stil, cu aceeasi coafura, aceleasi idei, aceleasi principii de viata obosite si fara nicio parere personala, avand totusi o ingamfare nesimtita.

In ceea ce priveste elevii, toti trebuie sa aiba acelasi tip de telefon, smartphone, pentru a se incadra in norme. Deviind putin de la subiect, ma intreb de ce ar avea nevoie un elev de clasa a 2-a de un smartphone? De telefon sa zicem, in cazul unei urgente, dar internet si restul aplicatiilor? Trebuie sa aiba, pentru ca si restul colegilor au. Nu mai e nevoie de alt argument. Nu trebuie sa fim diferiti pentru ca o sa fim singuri, sau o sa fim cu alti diferiti intr-un colt, ignorati de majoritate.

Societatea ne impune anumite reguli, iar in cazul nerespectarii lor suntem renegati. La fel cum in orice domeniu existe norme si legi, asa si in viata de zi cu zi. Suntem nevoiti sa le respectam pentru a nu fi dati la o parte. Suntem oarecum constransi sa nu iesim din tipar, pentru ca nu o sa mai avem prieteni, o sa fim singuri si o sa fim considerati ciudati. De cate ori nu vi s-a intamplat sa vedeti pe strada o persoana diferita, ori ca imbracaminte, ori ca atitudine, ori ca dansa fara muzica si ati catalogat-o ca si nebuna.

Desi majoritatea spun ca noul e benefic, ne ajuta sa evoluam, toti suntem suspiciosi, nesiguri daca sa-l acceptam sau nu. Avem voie sa avem pareri diferite, e democratie, avem dreptul sa nu fim de acord, dar nimeni nu ne baga in seama. Ne incurajeaza sa avem opinii, apoi uita de noi. Toti trebuie sa facem la fel: educatie (scoala, liceu, facultate), loc de munca, nunta, copii si se continua pana la adanci batraneti cu loc de munca. Dar daca apare pe parcursul vietii o eroare, o variabila, si faci copil din liceu sau scoala generala iar nunta tot atunci. Lumea te catalogheaza si in acel moment, chiar daca treci prin aceleasi etape, dar in alta ordine. Fata va fi numita in toate felurile, parintii iresponsabili, iar baiatul un derbedeu. Poate se vor intelege si se vor maturiza in armonie.

Din pacate, daca nu respecti ordinea impusa, indiferent de situatie, mereu vei avea o amprenta pusa, vei fi catalogat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu