Peretii mulati, o inovatie care asigura stabilitate si siguranta in exploatarea cladirilor construite


Constructiile moderne au nevoie de stabilitatea cat mai buna, de rezistenta la cutremure si la actiunea altor factori externi. Inca din momentul ridicarii lor constructiile moderne trebuie sa fie consolidate in asa fel incat sa nu apara probleme in ultimele etape de constructie. Stabilitatea terenului pe care se construieste si a fundatiei poate fi imbunatatita simtitor cu ajutorul unor pereti mulati constructii

Peretii mulati sunt amplasati sub nivelul solului, sunt din beton simplu sau din beton armat, betonul ajunge in niste transee prin intermediul unui tub de betonare. In functie de modalitatea aleasa de firma care executa lucrarile de consolidare la nivelul fundatiei se poate betona in prezenta fluidului de foraj sau in uscat. Peretii mulati se folosesc de obicei la adancimi foarte mari, atunci cand cladirea care se va ridica va avea o greutate foarte mare care trebuie sustinta cumva de solul de sub ea.

Ideea este ca acesti pereti mulati constructii se vor mula perfect pe peretele sapaturii, turnarea lor se realizeaza in teren, dupa forare. Desi sunt destul de siguri, utilizarea lor implica si anumite hazarduri. De pilda, daca se foloseste noroi de foraj cu o serie de caracteristici gresite, peretii din sapatura se pot prabusi, afectand rezistenta structurii construite pe ei. La fel de bine se pot folosi panouri prea lungi, numarul de rosturi e redus, betonarile nu mai sunt corespunzatoare.

 Grosimile peretilor mulatipot fi de pana la 120 cm, adancimea ajunge si la 60 de metri, pentru o calitate mai buna a peretilor se introduc in groapa sapata si scheleti de sustinere, peste care se toarna betonul. Noroiul bentonitic va asigura realizarea conforma a peretilor mulati, evitandu-se astfel prabusirea peretilor din sapatura. 

De regula gasim pereti mulati in cazul unor constructii mai complexe, in zonele in care solul are o structura destul de complicata, care nu permite sustinerea unor greutati si sarcini foarte mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu