Oamenii viitorului vor fi diferiti la nivel genetic de noi, cei care traim in prezent

Organismul uman se adapteaza permanent la conditiile de mediu si la schimbarile care au loc in jurul sau. Daca nu ar exista aceasta capacitate uriasa de adaptare corpurile noastre nu ar avea cum sa reziste atunci cand temperaturile incep sa creasca din cauza incalzirii globale sau atunci cand gerurile lovesc napraznic. Viitorul nu ne rezerva scenarii prea optimiste, astfel ca e posibil sa ajungem sa fim nevoiti sa locuim sub apa, din cauza topirii ghetarilor si ridicarii nivelului oceanelor.

Daca mai adaugam si o a doua era glaciara, colonizarea altor planete si impactul cu un asteroid care ar avea urmari catastrofale asupra climei vom intelege ca oamenii vor fi obligati practic sa se adapteze din mers pentru a nu pieri. Aceasta adaptare se rasfrange si asupra ADN-ului uman si genelor noastre, astfel ca modificarile genetice ale omului din viitor vor fi unele vizibile si radicale. Doar un exemplu: vom avea degete si de la maini si picioare unite, unite cu un fel de pelicula ce seamana cu inotatoarele. Totusi schimbarile de la nivelul genelor nu vor fi prea rapide, trebuind sa treaca poate sute sau mii de ani pana la se vedem puse in practica. Modificarile normale, naturale nu vor mai intra in discutie, iar transformarile sub presiune factorilor externi, climatici sau de alta natura vor predomina. Tot legat de adaptarea pentru lumea subacvatica, s-a ajuns la concluzia ca ochii vor fi ca la pisici, vom vedea bine sub apa, vom avea mai multa grasime, unul dintre cei mai buni izolatori pentru ca vom trai mult timp sub apa. Respiratia in apa va fi posibila cu branhii artificiale, ochii vor fi protejati de un strat special, capabil sa ne ajute sa tinem ochii deschisi cat timp ne deplasam prin apa. Daca nu e apa, e frig si zapada, gheata, era glaciara. Ca urmare, pielea va fi palida, va produce din abundenta vitamina D, corpul va fi mai voluminos, vom avea pilozitate pronuntata, fata mai mare, nasul mai mare, ca sa incalzim aerul rece mai rapid, puterea noastra va creste exponential cu disparitia tehnologiilor si resurselor. In fine, colonizarea va presupune adaptarea la gravitatie mica, brate mai puternice, picioare mai scurte, nu vom mai avea dinti, maxilarul se micsoreaza semnificativ-vom putea sa luam in gura doar un pai, fata noastra va fi mai mica. Pana la urma ne vom transforma in bebelusi si vom inghiti alimente in loc sa le mestecam. In plus, oamenii viitorului vor fi si foarte mici de inaltime.

Cu astfel de schimbari care ne asteapta nu trebuie sa ne miram daca vor aparea tot mai multe boli ciudate si malformatii ce vor anunta cumva toate aceste mutatii deosebite. Intr-un fel, corpul nostru si creierul, ADN-ul simte ceva deja din toate schimbarile din jurul nostru si incearca sa anticipeze ce va urma, cu mai mult sau mai putin succes. Cat adevar este in toate aceste modificari genetice nu se stie pana la proba contrarie, asa ca nu putem decat sa asteptam cumintei si sa vedem ce surprize ne rezerva viitorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu