Creierele persoanelor singuratice functioneaza diferit

O cercetare facuta de Universitatea din Chicago a pus accentul pe oamenii care au raspuns unui chestionar si au fost identificati ca fiind izolati si singuratici. Cand li s-au aratat poze ale altor oameni care se bucurau, faceau ceva dragut, a fost mai putina activitate in creier, in zona in care apar reactii la recompense si la placere.

Oamenii de stiinta nu au putut sti sigur daca lipsa de activitate din creier ducea la sentimente de singuratate sau daca izolarea sociala prelungita a conditionat creierul sa raspunda in asa maniera incat sa aiba loc cresterea gradului de izolare. Cum multi oameni au inceput sa aiba familii nu atat de numerose, numarul celor care vor creste in singuratate va creste semnificativ. Stiind cum functioneaza creierul uman putem sa ii ajutam mai bine pe cei care sufera de singuratate cronica. Singuratatea pare sa afecteze si modul in care corpul uman proceseaza si reactioneaza la temperaturi mari. Un studiu al Universitatii din Toronto a descoperit ca, atunci cand participantii au fost rugati sa isi aminteasca de o situatie in care au fost izolati de un grup social, temperatura raportata de fiecare in camera a scazut drastic, desi nu era nici mai cald, nici mai rece acolo. Intr-o alta varianta a experimentului, in timpul unui joc de-a prinselea, unii membri erau exclusi din diverse motive.

Cei care au fost exclusi s-au orientat mai degraba catre bauturi calde dupa terminarea jocului. Asta dovedeste ca bem un ceai cald sau o ciocolata calda si atunci cand resimtim un frig naprasnic din cauza izolarii. Aceste legaturi ciudate se formeaza in noi in perioada copilariei, atunci cand bebelusii asociaza caldura cu interactiunea sociala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu