Utilizarea resurselor oferite de natura pentru producerea energiei electrice este poate cea mai buna miscare pe care o puteti face daca stati la casa. Panourile solare nu mai sunt asa de scumpe ca in urma cu cativa ani, Soarele este mereu pe cer in mai toate perioadele din an, iar energia obtinuta cu ajutorul razelor sale este mult mai ieftina. Fie ca vorbim de panouri fotovoltaice sau panouri solare termice, principiul de functionare e cam acelasi, razele solare fiind principalul element care determina generarea de energie sau caldura.
Panourile disponibile pe piata sunt de mai multe feluri, depinzand de modul de utilizare, de modalitatea prin care se capteaza caldura si de modalitatile de constructie. Pentru iarna, cele mai bune tipuri de panouri sunt panourile solare termice, eficiente in privinta incalzirii apei menajere sau piscinelor primavara si toamna. Fata cele fotovoltaice cele termice sunt fie cu tuburi vidate, fie plane. Panourile cu tuburi vidate au tuburi superconductoare heat-pipe si nepresurizate, fiecare tub are doua tuburi din sticla borosilicat si sunt foarte eficiente in comparatie cu cele plane-intretinerea lor e usoara pentru ca depunerile sunt aproape inexistente.
Pe de alta parte, panourile solare plane au multe placi din cupru, prin care se capteaza energia solara, sunt bune de utilizat in orice fel de clima, sunt flexibile si bune pentru orice tip de incalzire, apa menajera, piscine, bazine. Revenind la panouri fotovoltaice, acestea transforma energia solara in energie electrica, au celule solare pe baza de siliciu si pot fi si ele de mai multe tipuri, respectiv cu celule monocristaline, policristaline, microcristaline sau amorfe ori cu strat subtire. Primele au in compozitia celulelor solare siliciu de inalta puritate si calitate, sunt foarte eficiente, produc curent mult folosind la maximum radiatia solara, au o durabilitate de peste 25 de ani.
Al doilea tip de panouri cu celule fotovoltaice, policristaline rezista mai greu la caldura, dar sunt mai ieftine si procesul de producere a energiei electrice e mai simplu si mai ieftin. In fine, cele cu strat subtire pot avea siliciu amorf, seleniura de cupru, indiu, galiu, telulura de cadmiu, performanta lor nu depaseste 13%, nu este afectata de variatiile de temperatura sau de umbra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu