Despre minuni si cum se arata ele

Minunile nu pot fi crezute caci de fiecare data nimeni in mod veritabil nu a asistat la infaptuirea lor. Ca atare, incapatanarea de a crede in miracole este cum se poate mai lipsita de sens si temei. Zic eu, minunile exista numai in noi si noi alegem daca credem sau nu in realizarea lor.

Insa ateismul cel mai avansat vremurile trecute apartine materialistilor francezi din sec. al XVIII-lea: Holbach, Diderot, Helvetius, La Mettrie. ,,Dusmanul personal al lui dumnezeu'' cum era supranumit Holbach, isi intemeia ateismul pe o explicatie materialista a naturii, vine inchegat, care l-a dus la respingerea categorica a divinitatii si a ,,adevarurilor'' relevante. Totodata Holbach a cautat sa explice si geneza religiei. Aceasta s-a nascut, arata el din teama si ignoranta omului primitiv: ,,omul ignorant este un copil pe care orice il  mira si-l face sa tremure'' . 

Imprumutand zeilor propria lor fire, oamenii ,,dupa mintea lor, au inchipuit mintea care conduce natura; pasiunile, dorintele si inteligenta lor au servit de tipare''.
Teologia scria Holbach, este ca butoiul Danaidelor, adica ceva zadarnic, desert. Iar Biblia dupa cum scria Diderot, este un amestec confuz care strange la un loc ,,intelepciunea si dementa, adevarul si minciuna, viciul si virtutea''.
Cartile sfinte nu ar fi pacatuit, continua Diderot daca nu ar fi total ,,potrivnice legilor fizicii si cunostintelor noastre de astronomie si geometrie''. Eu sunt un pasionat de astronomie, ceea ce ma face sa cred numai in ceea ce vad cu ochii. Scepticismul meu nu are nici o legatura cu faptul ca oamenii sunt vesnic increzuti in basme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu