Cum iti dai seama ca esti dependent de jocuri?

Orice dependenta, fie ea si de jocuri, poate fi periculoasa. In prima faza poate nu realizezi si nu dai importanta acestui aspect si iti spui “doar ma joc, nu fac nimic rau”, insa mai tarziu efectele negative nu vor intarzia sa apara. Timpul este pretios, insa ai sa-i cunosti valoarea atunci cand nu vei mai avea timp de irosit. 

La nivel psihologic, dependenta de jocuri este tratata ca o afectiune obsesiv compulsiva. Acest tip de dependenta nu are limite de varsta si se regaseste la toate clasele sociale, fiind insa mai frecventa in randul barbatilor decat in randul femeilor. Cei mai multi sunt atrasi de jocuri cu masini, de jocuri de strategie sau de FIFA. Cei afectati de aceasta tulburare de comportament, pentru ca este o tulburare majora, renunta practic la viata soaciala, unii dintre ei ajungand sa isi neglijeze familia si serviciul. Este o dependenta periculoasa, care iti poate consuma treptat sanantatea. Cum? In primul rand nu este sanatos din punct de vedere psihic sa petreci ore in sir in fata unui ecran fiind total deconectat de lumea reala, iar in al doilea rand aceasta placere vinovata iti poate afecta vederea, pe termen lung. Persoanele de acest gen pot sfarsi prin a avea si tulburari alimentare. Fiind preocupati doar sa se joace, fie se inconjoara de diverse alimente nesanatoase pentru a nu mai fi nevoiti sa se duca la bucatarie pentru a manca ceva sanatos, fie se infometeaza ore in sir fiind mult prea prinsi in actiunea jocului pentru a se clinti din loc. Sa nu mai vorbesc despre tulburarile ce se pot petrece in organism din pricina lipsei somnului. Pot interveni chiar probleme medicale grave. Suna bizar, insa sunt probleme cu care se confrunta foarte multe persoane. 

In general, cei care se refugiaza in jocurile pe calculator o fac fie din cauza faptului ca au fost respinsi de anumite persoane sau au suferit o anumita trauma si vor sa se izoleze de lumea reala. Insa facand acest lucru rateaza momente importante din viata lor, rateaza ceea ce este cu adevarat important. Intr-un fel si viata este un joc, pentru ca nu stii daca vei castiga sau vei pierde insa este datoria ta sa incerci sa dai tot ce ai mai bun in tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu