Intr-un top al celor mai frecvente boli genitale feminine, pe primele locuri vom gasi cu siguranta si anexita. Denumirea nu spune prea multe, insa din descrierea afectiunii ginecologice putem intelege despre ce e vorba. Anexita poate fi o raceala mai grava la ovare, o infectie urinara puternica, in cazuri grave se poate ajunge si la infertilitate daca nu e tratata la timp. Boala inflamatorie pelviana apare ca urmare a unor leziuni ale trompelor si ovarelor, mai ales la femeile care au viata sexuala activa, chiar foarte activa.
Femeile tinere ajung sa faca aceasta boala pentru ca nu au grija la socurile termice de la nivelul zonei ovarelor. Afectiunea e mai mult o complicatie si are nevoie de un tratament serios pentru a nu pune probleme mai tarziu. Mai grav este ca infectia si inflamatia se raspandesc rapid si in abdomen, mai afectate fiind femeile cu menstruatie regulata, cu parteneri sexuali multipli, care intretin relatii sexuale neprotejate. Fara un tratament adecvat anexita are drept urmare si abcesul tubo-ovarian, dar si peritonita. Infectia care cauzeaza boala incepe sa urce dinspre vagin si cervix spre tractul genital superior, asta inseamna ca microbii se tot inmultesc si invadeaza diverse zone ale aparatului genital feminin. Semnele aparitiei afectiunii sunt destul de greu de depistat, apar dureri in zona pelviana, in zona ovarelor, dureri in timpul actelor sexuale, usturimi la mictiuni, sangerari care apar si intre menstre, dupa acte sexuale prelungite, secretii vaginale anormale. Cand se agraveaza afectiunea apar si dureri mari de abdomen, pelvis, febra, greata si varsaturi. Femeile care sunt predispuse la aceasta afectiune au avut si boli cu transmitere sexuala netratate, boli inflamatorii pelviene, si-au facut spalaturi intravaginale fara sa tina cont de normele de igiena, au avut sterilet sau alte dispozitive intrauterine.
Dupa cum am amintit anterior, anexitele pot duce si la infertilitate, sansele de a ramane insarcinata natural scad cu 50% in prezenta bolii. Tratarea anexitelor este realizata cu antibiotice in majoritatea cazurilor, medicamentele e bine sa fie administrate intravenos. Foarte important e sa fie tratat si partenerul, daca se cunoaste, pentru a se preveni raspandirea bolii si la alte femei cu care acesta vine in contact sexual.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu