Ciudatenii despre stelele de mare

Stelele de mare sunt pradatori agresivi cu doua stomacuri. Stelel de mare arata frumos, insa in spatele frumusetii desavarsite se ascund pradatori feroce cu doua stomacuri care le ofera abilitati de vanatori iscusiti. Una dintre trasaturile lor fenomenale tine de capacitatea de a-si arunca stomacul in afara.

Folosind presiunea exercitata de sistemul vascular cu apa de mare, steaua de mare isi arunca pur si simplu stomacul cardiac in afara corpului si il introduce in carapacea pestilor sau crustacelor. Cand a prin o molusca si ii distruge carapacea ca sa poata intra inauntru, steaua de mare isi arunca pur si simplu stomacul peste prada si o mananca fara probleme in cateva secunde. Animalul din interior este digerat si se transforma intr-o supa lichefiata. Folosindu-se de niste ligamente, stomacul reintra in coprul stelei de mare si trece la faza a doua a digestiei. Cunoscut drept stomacul piloric, acest mecanism este mai complicat, avand o extensie numita ceca speciala pentru a imprastia nutrientii in corp. Stomacul piloric este localizat in centrul corpului, peste stomacul cardiac, presand si eliberand nutrienti prin ceca pilorica.

Fiecare brat al stomacului piloric are doua ceca pilorice. Intregul proces digestiv al stelelor de mare este de o complexitate deosebita, fiind exemplul clar al unei evolutii extraordinare din punct de vedere genetic, cu atat mai mult ca in multe aspecte stelele sunt chiar primitive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu