Prelucrea pieselor din metal e mai simpla de cand s-au inventat masini de gaurit metal

Daca lemnul se prelucreaza mai usor pentru ca nu e atat de dur, metalul e mai greu de adus in forma de care avem nevoie, asa ca operatiunile pe care trebuie sa le executam sunt de durata si mai minutioase. In privinta gauririi, lemnul se poate gauri si manual, cu instrumente specifice, insa metalul nu permite acest lucru decat dupa ce s-a depus un efort considerabil. De aceea s-au inventat masini de gaurit metal, niste masini-unelte care usureaza imens si permit obtinerea unui numar mare de gauriri in timp redus, de unde si productia mai rapida a pieselor care necesita astfel de operatiuni.

Cele mai utilizate tipuri de masini de gaurit metal sunt cele de banc, cu coloana si transmisie prin curea, de banc si cu coloana, cu angrenaj, de banc si cu coloana. Masinile de gaurit de banc au rulmenti care permit concentricitatea ridicata a pinolei in timpul executiei, nu fac zgomot, sunt perfect echilibrate in zona fuliilor si curelei, masa de lucru vine inclinata la 45 de grade, motorul e din aluminiu si e foarte puternic, de unde si prelucrarea rapida a pieselor de metal, iar piesele inalte pot fi fixate pentru a nu se misca in timpul gauririi. Masinile de gaurit cu coloana si transmisie prin curea sunt si mai bune decat precedentele pentru ca au ax de gaurire cu rulmenti cu bile, au intrerupator de siguranta pentru a evita orice accidente, iar masa masinii poate fi reglata foarte usor cu o cremaliera ce se gaseste pe coloana masinii-masa este rotativa si inclinata intr-un unghi de 45 de gade.

Executia precisa este asigurata de placa de baza, capul de gaurire se poate inclina, roi, este extensibil. Alt tip de masini de gaurit metal foarte eficiente si in ateliere si in industrie sunt masini de gaurit de banc si cu coloana, cu afisaj digital, fulii din fonta pentru a nu exista o functionare periculoasa a masinii, rulmentii sunt ganditi special pentru a asigura concentricitate ridicata, masa de lucrul fiind usor inclinabila pentru a se lucra in cea mai confortabila pozitie.

Mai complicate decat precedentele, masinile de gaurit cu angrenaj, de banc si cu coloana au cap de angrenare rotativ, se poate regla inaltimea, masa de lucru e foarte mare pentru a incapea pe ea diverse piese, avand si dispozitiv de rotatie stanga. In plus, motorul are doua trepte, turatie selectabila, iar adancimea de gaurire se regleaza cu un limitator scalar de ultima generatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu