Lucruri despre care nu ai stiut ca sunt de origine germana

Chicken Fried Steak (stick-uri cu pui prajit). Este german sau austriac, imigrantii germani si austrieci aducandu-le in Texas. Americanii au adaugat prajeala. In timpul razboiului cu Germania, purta acelasi nume, nu Wiener Schnitzel. Inele metalice pe post de suport pentru foi. Ati prins, cred, caietele cu arc sau acele caiete speciale unde puneai foi gaurite sus si jos si prinse in doua inele metalice care se desfaceau la mijloc si se refaceau prin strangere. Ei, inventia asta e germana.

Friedrich Soennecken a inventat-o in Bonn, Germania, in 1886. In acelasi an a patentat si perforatorul. Inovatia de a adauga o gaura in coperta a fost introdusa tot de un german: Louis Leitz. Interesant e ca exista un standard al distantei dintre cele doua inele insa nu si intre trei inele. Nutcrackers (spargatoare de nuci). „Confectionarea” nutcrackers-urilor a inceput in Germania rurala. Sunt cunoscute pentru detaliile uimitoare si pentru decoratiuni. Pana ca „nutcracker” sa devina sinonim cu baletul rus al lui Tchaikovsky, el a fost eroul unei povestiri din secolul al XIX-lea scrisa de E.T.A Hoffman. Mai tarziu a fost adaptata pentru faimosul balet. Case din turta dulce. Casa din turta dulce a fost amintita prima data in basmele fratilor Grimm si intr-o opera germana.

Mai tarziu, a devenit o traditie pentru Opera Germana sa construiasca casute din turta dulce, replici ale casei din poveste. Traditia s-a raspandit in casele oamenilor, care fac chiar si azi case de turta dulce si a brutarilor. Calendarele „Venirii” (Venirii pe lume a Mantuitorului). Traditia a venit din universul luteran german, de la inceputul secolului al XIX-lea. Calendarul a inceput ca o simpla numaratoare a zilelor pana la Craciun. Aprinderea a 24 de candele a devenit populara printre germani. La inceputul secolului al XX-lea, Gerhard Lang a tiparit primul calendar de acest tip. Mai tarziu, a adaugat si niste usite care sa se deschida si sa indice data sau texte din Scriptura. Abia dupa al Doilea Razboi Mondial au aparut calendare cu indicatii clare ale zilelor pana la Craciun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu