Limbi stranii care inca se mai vorbesc pe Terra

Silbo Gomero. Limba Silbo din La Gomera, Spania, ar putea fi cea mai frumoasa si unica limba din epoca moderna. Pe cand mai toate limbile sunt complexe, au consoane, verbe, tot felul de parti de vorbire auxiliare, limba Silbo este foarte simpla-este un limbaj bazat pe… fluieraturi. Fluieraturile functioneaza foarte bine, cele mai inalte sau mai joase inlocuind cu succes cuvinte intregi, insa mai au un rol important: La Gomera e o regiune muntoasa, asa ca oamenii comunica intre ei la distante foarte mari prin intermediul fluieraturilor. Daca tipi si strigi sa te auda cei de pe partea cealalta a muntelui cu siguranta nu vor intelege nimic din ce spui, insa daca fluieri, mesajul va ajunge intact. Consoanele si vocalele sunt inlocuite cu tonalitati diferite ale fluieraturilor, care puse cap la cap formeaza fraze, propozitii, cuvinte.

Xhosa. Spre deosebire de alte limbi rare, Xhosa are aproape 8 milioane de vorbitori. Se vorbeste in Africa de Sud, iar structura propozitiilor se bazeaza pe variatii ale tonalitatii. Un singur cuvant poate avea foarte multe intelesuri in functie de cum il pronunti, pe ce tonalitate si cat de jos sau de sus il „accentuezi”. Sistemul consonantic al Xhosa e si el ciudat-18 consoane recunoscute sunt de fapt click-uri-chiar Xhosa e pronuntat cu un click la inceput. La inceput a fost asociata si cu engleza sau africana, insa originile sale apar odata cu Zulu si alte limbi grupate in familia limbilor Bantu, existand o suita intreaga de similaritati intre limbi.

Pirahã. Limbajul Pirahã din Brazilia este ultimul de felul sau, fiind cel mai simplu limbaj din lume, cu doar 10-12 sunete. Nu exista cuvinte pentru culori, unii localnici putand comunica chiar fara cuvinte, transformand tonul fonetic al cuvintelor in flueraturi si mm-uri. In limba aceasta nu exista nici macar numere-pentru cantitati mai mari sau mai mici exista doua cuvinte hói si hoí (remarcati accentul diferit)-asa ca daca ai 10 mere sau 100 de mere folosesti acelasi cuvant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu