Cea mai la moda culoare si simbolul ei

Chiar daca la moda inseamna sa te schimbi constant, se pare ca in prezent nebunia este o moda, iar daca nu o adoptam e posibil sa fim dati la o parte si cu siguranta marginalizati. Ei bine - daca nu stii cateva aspecte legate de moda in vara lui 2014 e clar ca vei trece neobservata si nici nu vei avea un anotimp prea fericit. In vara lui 2014 cea mai la moda culoare este galbenul, asadar am face bine sa adoptam si o oja semipermanenta pentru a face fata valului de caldura.

Iata care sunt simbolurile acestei culori atat de fermecatoare conform Wikipedia: in simbolistica antica chineza este culoarea loess-ului (pamant) si de aceea era simbolul „Centrului”. Deseori culoarea aurului era numita „galben” iar zeii erau infatisati avand pielea de culoare galbena.

Goethe, in teoria sa despre culori, numea galbenul „o culoare vesela, vie si cu efect linistitor; insa ea aluneca lesne intr-o culoare neplacuta, prin cele mai usoare combinatii ea depreciindu-se, devenind urata si batand in gri”. In general este tolerata numai o nuanta usoara de rosu, pentru a-l „incalzi”. Galbenul strident este asociat, in simbolistica populara a culorilor, cu invidia si gelozia („galben de invidie”); aceasta interpretare se datoreaza corelarii cu „fierea galbena”, care este atribuita, potrivit teoriei antice raspandite pana in epoca moderna, temperamentului coleric. Deseori galbenul este interpretat ca fiind culoarea Soarelui. Prin natura sa duala este „culoare intuitiei atat de usor de derutat, a suspiciunii, a presimtirii, in care se afla totusi o forta solara de un gen aparte, care patrunde si ilumineaza” (Aeppli). Galbenul auriu cu o usoara nuanta roscata este cel mai adesea atributul dragostei de cunoastere; galbenul pal este caracteristic agresivitatii pline de viclenie, astfel fiind infatisate vesmintele lui Iuda. in plus, in evul mediu evreii purtau vesminte galbene. in conceptia cosmogonica a triburilor maya, galbenul era asociat sudului. in simbolistica alchimica a culorilor, galbenul (citrinitas) indica o treapta a transformarii materiei in „piatra filosofala” care trece de la culoarea in negru la culoarea in rosu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu