Pasiunea mea - astrologia

Istoria astrologiei este istoria transformarilor succesive a atitudinii omului fata de Natura: natura externa, perceputa prin impresiile simturilor si natura interna sau „umana", ca suma totala "a acelor fenomene fiziologice si psihologice pe care, intr-un fel, omul le numeste proprii, spunand: corpul „meu", sufletul „meu", mintea „mea". 

Ceea ce astazi se numeste in mod obisnuit „astrologie" e rezultatul unei faze particulare a relatiei dintre ego-ul constient al omului si Natura.
Aceasta faza, care a durat poate sute sau mii de ani, a fost precedata de alte faze avand, probabil, o mai mare semnificatie. Omenirea isi schimba radical conceptia despre natura externa - martori fiind noile concepte ale stiintei moderne legate de spatiu, timp, materie si univers. Conceptia psihologica este fundamental-transformata. Omul intampina „viata" din interior si din exterior pe noi baze. Astrologia reflecta calitatea acestor intalniri, le interpreteaza in functie de comportamentul actual si le da semnificatie, atat fundamental cat si practic.

Astrologia este cel mai semnificativ indicator al filozoflei practice de viata a omului. Filozofia face speculatii despre viata si om, in timp ce astrologia caracterizeaza, in fiecare epoca, direct sau indirect, calitatea cea mai adanca a raspunsului actual al omului la viata. Filozofiile se tot succed si, tot asa, astrologia lasata noua de secolul al XIX-lea, a fost doar una din multele astrologii pe care omul le-a proiectat din nevoia unei intelegeri practice a vietii si a unel adaptari la ea.
Mai mult, dupa cum intotdeauna au existat simultan mai multe tipuri de filozofii, in efortul omului de a interpreta realitatea la diferite niveluri de gandire si perceptie intuitiva, tot asa, in fiecare perioada, de-a lungul istoriei, astrologia a fost impartita in sisteme mai exoterice sau mai ezoterice.
 
Aceasta impartire nu trebuie totusi sa ne orbeasca, „ezoteric" si „exoteric" reprezentand doar doua cai de exprimare a punctelor de vedere fundamentale ale unei epoci. Este mai important sa stim care a fost punctul de vedere si apoi sa vedem daca "el este exprimat exoteric sau ezoteric".  Astrologia care este la moda astazi, si-a avut originea aproape in intregime in tratatul Tetrabffilos (Patru carti despre influenta astrelor)  al astrologului alexandrin Claudius Ptolemeu).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu